Перемога неминуча! Настане мир. Все буде Україна!  

Літературна студія

В іменах моя земля

Джмелик та його подружка Книжечка запрошують своїх друзів у подорож містами й селами України. Вслухайтеся у назви вулиць і площ, річок та гірських вершин — і вам відкриються захопливе і героїчне минуле нашої Батьківщини, імена її славетних синів та дочок, вигадлива фантазія українців.

РОЗГАДАЙ НАЗВУ МІСТА

Прогулянка містом тривала. І ось наші екскурсанти перед монументом засновникам Києва. За легендою, стояли колись на цьому пагорбі над Дніпром троє братів — Кий, Щек, Хорив — та їхня сестра Либідь, дивувалися незрівнянній довколишній красі. І вирішив тоді Кий: тут вони відтепер житимуть. Заснував він разом з братами місто і дав йому своє ім’я. На честь двох інших братів було названо гори у Києві — Щекавиця та Хоревиця. А ім’я їхньої сестри стало назвою річки — притоки Дніпра.

► Назвіть цю річку, що у давнину була судноплавною, а тепер тече під землею. (Либідь).

— До речі, від річок походять назви багатьох міст України, — продовжила Книжечка. — Ось послухай:

  • Лугань — Луганськ;
  • Уж — Ужгород;
  • Трускава — Трускавець;
  • Дніпро — Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ;
  • Донець — Донецьк, Сєвєродонецьк.

— А є ще Запоріжжя. Назва міста відображає його географічне положення — воно розкинулось...

Навчіться розгадувати таємниці назв разом із Джмеликом та його друзями під час прогулянки вулицями Києва, подорожі Україною, дізнайтеся, про що можуть розповісти назви річок, озер, міст, вулиць, площ, завітавши до Літературної студії. На сторінках друкованої версії журналу “Джміль” — розповідь Джмелика про несподівані історичні факти, вірші про назви міст України, цікаві запитання та завдання для допитливих краєзнавців, а в електронному додатку ви знайдете фотографії, що цікаво і дотепно проілюструють розповідь, карту України з секретом.

Завантажуйте електронний додаток
«В іменах моя земля. Фотоальбом українських міст»

Завантажити презентацію для дітей

До скарбнички методиста

Матеріал “В іменах моя земля” допомагає формувати у дітей читацьку та мовленнєву компетентність, уміння сприймати, розуміти, аналізувати, інтерпретувати літературні тексти, уявлення про засоби художньої виразності; навчає розуміти художнє слово, спонукає обговорювати прочитане. Цікаві тексти, завдання та запитання до них вдало доповнюють знання дітей з українознавства, історії рідної землі, розвивають критичне мислення дітей, чуття мови, фантазію, уяву, активізують творчість; живлять інтерес до рідної мови, навчають берегти її.












<< До змісту номера («Джміль» № 1 /2015)

Залиште адресу своєї електронної пошти, і ми повідомимо вас, коли на сайті з'являться нові публікації та електронні додатки для завантаження.

Email: